Gradski orkestar StolacGradski orkestar Stolac

Budva ugostila naš orkestar

Objavljeno: 2. Jun 2018.

U sklopu međunarodnih aktivnosti, u dane 2. i 3. 6. 2018. godine Gradski orkestar Stolac je učestvovao na Međunarodnom festivalu orkestara ''Budva 2018''. Po ko zna koji put dostojno smo predstavili BiH i grad Stolac. Burni aplauzi i smješak na licima prisutnih ponovo su nam dali znak da smo na ispravnom putu zbližavanja ljudi dobre volje.

Ponosni na sebe - Trebinje

Objavljeno: 30. May 2018.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje , školski orkestar trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" održao zajednički koncert sa Gradskim orkestrom Stolac, gdje su prikazana muzička dostignuća ovih mladih ljudi. Predstavljeno je 17 zajedničkih aranžmana, to je bio spoj poznatih orkestarskih instrumenata i simfonijskog orkestra. Ipak se može...

Trebinje - Ponosni na sebe

Objavljeno: 30. May 2018.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje , školski orkestar trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" održao zajednički koncert sa Gradskim orkestrom Stolac, gdje su prikazana muzička dostignuća ovih mladih ljudi. Predstavljeno je 17 zajedničkih aranžmana, to je bio spoj poznatih orkestarskih instrumenata i simfonijskog orkestra. Ipak se može...

Gostovali smo u Centru za zdravo starenje-Općina Centar Sarajevo

Objavljeno: 19. Jan 2018.

Koncert Gradskog orkestra Stolac, održan dana 18.01.2018. godine u Centru za zdravo starenje - općine Centar Sarajevo predstavlja posebno vrijednu aktivnost projekta STOLAC “ZA /3A Građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju” jer je osim promocije interkulturalizma kroz muzičko stvaralaštvo, osigurao empatiju te međugenerecijsku povezanost. Uz prisustvo oko 150 starijih osoba, članovi orekstra su izveli bogat repertoar skladbi različitog žanra. Domaćinima se zahvaljujemo na lijepim trenutcima provedenim u druženju.

Orkestar nastupio u Ljubinju

Objavljeno: 28. Dec 2017.

Gradski orkestar Stolac je 27.12.2017. godine a u sklopu realizacije projekta ''Za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju'' podržanim od strane Ambasade SAD u Sarajevu, održao koncert u Ljubinju. Naš domaćin je bila direktorica Narodne biblioteke ''Dr.Ljubo Mihić'' Milica Lučić. Pored koncerta i razgovora sa posjetiocima dogovoreno je da naše gostovanje u ovom hercegovačkom gradiću bude uskoro. Naime orkestar je u Ljubinju gostovao prije 28 godina.

Obilježen ''Međunarodni dan tolerancije'' u organizaciji Misije OSCE-a .

Objavljeno: 17. Nov 2017.

Gradski orkestar Stolac je nastavio uspješnu saradju sa Misijom OSCE-a u BiH. Upisali smo još jedan dobar nastup na obilježevanju Međunarodnog dana tolerancije, 16.11.2017. godine u Mostaru.

Trodnevni seminar u Stocu

Objavljeno: 6. Nov 2017.

Uspješno realizavan seminar rezultirao inicijativom o uspostavljanju Protokola o saradnji Trodnevni seminar “Muzika/Glazba – kultura globalne komunikacije” danas je uspješno završen. U organizaciji Gradskog okrestra Stolac od 03.11- 05.11. 2017. godine Stolac je postao domaćin 95 učesnika predstavnika mladih iz srednjih škola Stoca, Čapljine, Konjica, Mostara, profesori muzičke/glazbene kulture, stručni saradnici škola i predstavnici gradskih orkestara Livna, Nove Bile, Zenice, Kaknja, Travnika, Jajca i Živinica. Izabrane teme seminara su rezultat procjene profesionalno razvojnih potreba u radu orkestara i nepobitne činjenice o uticaju koji muzika/glazba ima u okviru globalne komunikacije. Predavači su stručnjaci edukacijskih znanosti, psihologije, profesori muzičke kulture. Posebno vrijedno izlaganje ostvario je Tomislav Sušac, zapovjednik I dirigent orkestra oružanih snaga BiH koji je osim stručnih savjeta u radu orkestara pružio snažnu motivaciju za nastavak djelovanja. Aktivnosti su rezultirali je setom zaključaka u cilju afirmacije muzičke/glazbene kulture u uslovima religijskog, etničkog i kulturnog pluralizma između kojih je uspostavljanje Protokola o saradnji gradskih orkestara između etnički i zemljopisno raznolikih zajednica B i H. Seminar se realizovao u okviru projekta „Gradski orkestar Stolac“ZA /3A Građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju” uz pokroviteljstvo američke ambasade u BiH i saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK

Orkestar u Berkovićima

Objavljeno: 22. Oct 2017.

U sklopu realizacije projekta ''Gradski orkestar Stolac za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju'', podržanim od strane Ambasade SAD u Sarajevu, u nedjelju 16.10. posjetili smo Berkoviće. I pored malog broja prisutnih građana koncert je bio uspješan.

Gradski orkestar Stolac gostovao u Živinicama

Objavljeno: 2. Oct 2017.

U sklopu realizacije projekta "Stolac za građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju" , podržan od strane ambasade SAD u Sarajevu, Gradski orkestar Stolac je 1.10.2017. Posjetio Živinice. Koncert koji smo održali, u 13,00 sati na Trgu slobode, popraćen je od strane mnogobrojnih građana i nagrađen pljeskom. Domaćinima, Limenoj glazbi "Konjuh" Živinice se zahvaljujemo na gostoprimstvu.

Stolac ''FEMUS 17''

Objavljeno: 20. Jul 2017.

STOLAC „FEMUS“ 2017 S posebnim zadovoljstvom naš i vaš Gradski orkestar je upriličio još jedan lijep ugođaj našim sugrađanima, festival muzike „FEMUS 17“ , i poslao poruku bogastva različitosti i zajedništva. Međunarodni festival muzike FEMUS 17, treći po redu, ima za cilj da na jednom mjestu prezentira ljepotu i umijeća orkestara regije. Svi naši učesnici imaju izražen entuzijazam kao osnovnu pokretačku snagu kojom kreiraju kulturne događaje u svojim mjestima življenja i djelovanja. To je samo demonstracija snage i značaja muzike kao univerzalnog i trajnog sredstva komunikacije među ljudima i umjetnosti koja spaja i oplemenjuje ljudska bića. Organizacija festivala ne bi bila moguća da nije osoba koje su prepoznale vrijednosti koje njeguje isti, te pomogli ovogodišnju organizaciju. Misija OSCE-a u BiH i ove godine je generalni pokrovitelj Festivala. Predstavnica OSCE-a, Aida Premilovac je otvaranje festivalske večeri naglasila da je misija prepoznala inicijativu našeg orkestra da putem muzike i umjetnosti učini promociju najvećih vrijednosti a to su tolerancija, prosperitet i zajedništvo. Nas je obradovalo što je u toku obraćanja naglašeno da imamo pravog prijatelja i partera u budućim aktivnostima promocije muzike koja nas oživljuje, koja nas podsjeća na ono što srce otkucava i razlijeva cijelom nutrinom najuzvišenijeg Božjeg stvorenja- čovjeka. Ko čuje muziku srca- taj ne može i ne smije mrziti i nepravedan biti. Neka živi muzika u nama, muzika iz srca, muzika srcu.

KONCERT HORA PONTANIMA I GRADSKOG ORKESTARA STOLAC

Objavljeno: 2. Jul 2017.

Gradski orkestar Stolac je 01.7.2017. godine sa horom Pontanima iz Sarajeva sugrađanima poklonio jednu lijepu večer. Zahvaljujemo našim gostima iz Sarajeva i svima koji su svjedočili ovom događaju.

Gradski orkestar Stolac na ''Svjetskom danu muzike'' u Splitu

Objavljeno: 22. Jun 2017.

Ponovo je orkestar dostojno predstavio svoj grad oduševljenim Splićanima i turistima.